MW Svensson Guide      
Hem    Nyheter   Tips   Företaget   Kontakt  
Klippklättring   Isklättring   Alpinism   Offpist-skidåkning   Skidbestigning   Konsultation   Events  
 
På väg mot toppen av Mont Blanc

Mont Blanc

Bosses Ridge Mont Blanc 4810 m Foto Lisa Auer

Mont Blanc bestegs första gången 1786 av Michel Paccard och Jacques Balmat. Än i dag valfärdar männskor från världens alla hörn för att bestiga den vackra glaciär klädda toppen. Vill du veta mer om Mont Blanc historia. Klicka då här!

Vår Mont Blanc vecka startar med vandring upp till den fina Orny hyttan på den Schweiziska sidan av massivet. Det här är ett område som ligger utanför de normala Mont Blanc bestigarnas väg så det är lungt och skönt och utsikten är fantastisk. Vid hyttan finns bra möjligheter till att träna teknik på klippa och glaciär. Ni lär er då grunderna i alpinklättring för att ge er de bästa förutsättningarna till en lyckad bestigning av Mont Blanc. Under de två första nätterna sover vi på Orny och Trient hyttan belägna på 2826 m respektiv 3170 m. Detta gör att alla får möjlighet att acklimatisera till höjden i lugn och ro. Efter tre dagar i bergen går vi ner i dalen för att vila och packa om för toppbestigningen.

Vägen till toppen
En Mont Blanc-bestigning kan göras från flera olika leder. Vi använder oss av Tete Rousse eller Cosmiques Genom att bo på Tete Rousse kan vi starta på natten när det är fruset och det gör passagen genom Grand Coulior säkrare. Normal leden går via Gouter ryggen där man passerar Gouter hyttan där vi stoppar för att värma oss. Leden går vidare mot Dome du Gouter vår första 4000 topp och sedan mot Vallot hyttan. Här börjar Bosses ryggen, två pucklar som vi måste passera efter det är det en fin kamvandring upp till toppen. Nedstigningen görs via samma led med en eventuell natt i Tete Rousse innan vi beger tillbaka till dalen.

Den vackraste och en av de tyngsta lederna startar från Cosmiques-hyttan på 3613 m. Leden följer sedan nordöstryggen där man passerar Mont Blanc du Tacul och Mount Maudit - båda topparna är över 4000 m. Denna led kräver mer av er och den kräver att ni tidigare har erfarenhet av alpin klättring och vi behöver idealiska förhållanden. Väljer vi att klättra denna led kan vi även traversera Mont Blanc och göra nedstigningen på normal rutten vilket är det kanske det finaste sättet att uppleva Mont Blanc på.

 

Soluppgång Mont Blanc

 

Dome du Gouter Mont Blanc Foto MwSGuide

Alternativa Mont Blanc turer och aklimatiseringsturer
Vilken väg och vilka aklimatiseringsturer vi väljer beror på förhållanden och er fysisk förmåga. En fin uppvärming inför Mont Blanc är att göra Dome du Miage traversen, en kamvandring med 3 toppar på 3600m. Med en travers av Dome du Miage blir veckan något tyngre men du har då besökt en vildare del av massivet och klättrat de två Mont Blanc topparna, Mont Blanc och "Mont Blanc St Gervais".

 

Mont Blanc Gryning

 

Bosses Ryggen & Mont Blanc toppen i bakgrundenFoto MwSGuide

 

Så här kan en Mont Blanc bestignigs vecka se ut.

Dag 1 Anländer och vi går igenom utrustning och planen för veckan.

Dag 2 Vi beger oss upp i bergen mot vår första hytt natt i den fina Orny hyttan 2826m på den schweiziska sidan av Mont Blanc massivet. Under eftermiddagen kommer vi att träna på den klättring ni behöver kunna inför Mont Blanc och teknik för att gå på stegjärn.

Dag 3 Tidig start för att bestiga vår första topp t.ex Portalet eller Aiguille du Tour, nedstigning och boende i Orny hyttan.

Dag 4 Förmiddagen spenderas på glaciären för att finslip stegjärnsgång och teknik. Nedstigning och boende i dalen vila/återhämtning under eftermiddagen.

Dag 5 Anmarch till hyttan Tete Rouse eller Cosmique för att börja vår bestigning av Mont Blanc.

Dag 6 Toppbestigningen startar tidigt på morgonen och vi är tillbaka vid 2 tiden för att fortsätta ner till dalen. Klättringen tar ca 6-8 timmar upp och 4-6 timmar ner.

Dag 7 Extra toppdag, har vi gjort toppen finns det möjlighet att testa en Via Ferrata, klippklättra eller att njuta av Chamonix resturanger och kvällsliv.

Dag 8 Tillbaka i dalen och tid för att se er runt i Chamonix.

 

hogt

 

Toppen av Mont Blanc 4810m. Foto MwSGuide

 

Upplevelsen och säkerhet
Jag och min fru Lisa har tillsammans ett 60-tal lyckade bestigningar av Mont Blanc. I vår mening är berget inget lätt berg att bestiga som många tycks tro och beskriver berget idag, toppen är närmare 5000m än 4000m. Under perfekta omständigheter är det sällan några problem att nå toppen om du har god fysik. Tyvärr erbjuder stora berg inte alltid perfekta förhållanden och det är många parametrar som bör vägas in. Ska man uppskatta Mont Blanc så bör man ha mycket god fysik. Toppdagen är långa och fysiskt jobbig och kräver 10-15 timmar av ansträngning. Passager där faror lurar finns det gott om och det är viktigt att kunna röra sig snabbt genom dessa områden för att minimera faran.

Vi rekomnderar att du tar en alpinism kurs, t,ex Alpinism 1 före denna turen. Detta för att bekanta dig med den alpina miljön. Därefter krävs det ett minimum sex dagars-program med max två deltagare per guide får du rätt träning, du lär känna din bergsguide och han lära känna dig, något som är jätte viktigt i bergklättrings sammanhang. Sex dagar ger dig tid att vänja dig vid höjden, lära dig att röra dig på olika underlag med stegjärn. På så sätt skapar vi rätt förutsättningar för dig att nå den här klassiska toppen.

Genom att anlita Mws Guide får du ta del av 35 års samlad erfarenhet av bergen runt Chamonix. Naturligtvis är vi alla som leder klättringen UIAGM Bergsguider.

Sommarbestigningar 2015.

För datum och mer information sänd oss ett E-mail info@mwsguide.com

Plats: Chamonix Frankrike
Antal dagar
: 8 dagar 6 klätterdagar
Max antal personer - Guide/deltagare 1:2
Förkrav: Fysisk nivå 3
Boende: Bergshytta och boende i dalen.

Pris:1550 € per person minimum 2 personer. Kontakta oss för pris information info@mwsguide.com

 

Mont Blanc på skidor Datum 2016

skidakning north face Mont Blanc

 

Mont Blanc skidåkning av nordsidan Foto MwSGuide

 

Slutet av april till juni är månaderna som är bäst lämpade för en skidbestigning av Mont Blanc.

 

skidåkning nordsidan Mont Blanc

 

Åkare:Henrik Ericson, Puder på nordsidan i juni 2013 Mont Blanc Foto MwS Guide

 

Så här kan en Mont Blanc skidbestigningsvecka se ut.

Dag 1 Anländer och på kvällen går vi igenom utrustning och planen för veckan.

Dag 2 Vi beger oss upp i bergen mot vår första hyttnatt i den fina Argentiere hyttan 2700m i Mont Blanc massivet. Under morgonen kommer vi att träna på de tekniker ni behöver kunna inför Mont Blanc. Tekniker som rör skidbestigning och teknik att gå på stegjärn och använda isyxa.

Dag 3 Efter en lugn start på morgonen skidar vi iväg på vår första tur till Col Argentiere som har fin utsikt mot Schweiz. Utförsåkningen utför erbjuder stora glaciär ytor ner tillbaka mot hyttan.

Dag 4 Idag är det en tidig start mot Cabane Saleina. Under efter middagen kan vi göra ytterligare en dagstur om vi har ork kvar.

Dag 5 Vi klättrar och skidar över Col du Grand Lui, på andra sidan väntar ett av alpernas bästa åk utför glacier La Neuve. vi spenderar natten i dalen.

Dag 6 . Vi skidar upp till Grand Mulet eller Tete Rousse hyttan där vi övernattar. Förhållanden avgör vilken väg vi tar upp till toppen ca 2-4 timmar.

Dag 7 Toppbestigningen startar tidigt på morgonen och vi är tillbaka vid 2-tiden för att fortsätta ner till dalen. Klättringen tar ca 6-8 timmar upp och 2-4 timmar ner. På vår väg ner från toppen åker vi på Glacier Bosson. Ett av de längsta åken man kan gör i världen. Vi är tillbaka i dalen under eftermiddagen.

Dag 8 Efter att vilat upp sig en natt i dalen får ni tid att se er runt i Chamonix.

 

Förhållanden och väder

Eftersom förhållanden kan varierar från år till år på glaciären och dag till dag pågrund av meteorolgiska förhållanden så finns det alltid chans att man får ändra om sin plan. Det finns en rad mängd fina höga toppar att göra på skidor i alperna t.e.x Dome du Miage Grand Paradiso eller den näst högsta Dufourspitze för att nämna några.

 

skidakning toppen av Mont Blanc

 

Mont Blanc Foto MwS Guide

Upplevelsen och säkerhet


Jag och min fru Lisa har tillsammans ett 60-tal lyckade bestigningar av Mont Blanc och flera åk från toppen utför dess nordsida. I vår mening är berget inget lätt berg att bestiga som många tycks tro och beskriva berget idag, toppen är närmare 5000m än 4000m. Under perfekta omständigheter är det sällan några problem att nå toppen om du har god fysik. Skidåkningsmässigt bör du vara stabil skidåkare och kunna hantera 40 grader branta sluttningar i varierad snö och du skall ha gjort liknande skidturer tidigare.

På stora berg som Mont Blanc är detb inte alltid i perfekta förhållanden och det är många parametrar som bör vägas in för en säker bestigning och skidåk utför. Ska man uppskatta Mont Blanc så bör man ha mycket god fysik. Toppdagen är långa och fysiskt jobbig och kräver 10-15 timmar av ansträngning. Det finns passager där faror lurar och det är viktigt att kunna röra sig snabbt genom dessa områden för att minimera fara.

Med ett minimum sex dagars-program med max två deltagare per guide får du rätt träning. Du lär känna din bergsguide och han lära känna dig, något som i vår mening är enda vägen till framgång och en härlig upplevelse i bergklättringssammanhang. Replaget ser vi som ett team och det är du som ska klättra toppen för egen maskin. Bergsguiden har lång erfarenhet om rådande förhållanden i bergen och tar viktiga beslut om en bestigning är möjlig, resten är upp till teamet och dig.

Sex dagar ger dig tid att vänja dig vid höjden, lära dig att röra dig på olika underlag med stegjärn. På så sätt skapar vi rätt förutsättningar för dig att nå den här klassiska toppen.

Genom att anlita Mws Guide får du ta del av 35 års samlad erfarenhet av bergen runt Chamonix. Naturligtvis är vi alla som leder klättringen UIAGM Bergsguider.

Alternativ turer för att förbereda sig att bestiga Mont Blanc

Om du känner dig osäker om du skall klara av Mont Blanc så har vi turer som är bra uppvärming för framtida bestigningar. Läs om våra skidturer här..

 

Plats: Chamonix Frankrike
Antal dagar
: 8 dagar 6 klätterdagar
Max antal personer - Guide/deltagare 1:2
Förkrav: Fysisk nivå 4
Boende: Bergshytta och boende i dalen.

Datum 2016: April- till Juni

Pris:Kontakta oss för pris information på info@mwsguide.com

 

Kontakta Martin för information, bokning eller önskemål om annan tid

Övrig information

 

   

Kurser alpinism

Glaciärvandring
Alpinism Introduktion
Alpinism 4000
Alpin klippklättring
Nordväggar
Alpinklättring Écrins
Klassiska 4000 m toppar

Trilogin
Mont Blanc
Matterhorn
Eiger

 
141 Svensgården 52398 Hökerum
Tel Sweden: +46(0)709384206
Tel France:+33(0)689767484
E-post: info@mwsguide.com
Webbdesign av Greja